Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOSKAYBAŞ EMLEK, Betül
dc.contributor.authorOzbey, Ayse
dc.contributor.authorAydemir, Levent Yurdaer
dc.contributor.authorKahraman, Kevser
dc.date.accessioned2024-03-15T11:15:21Z
dc.date.available2024-03-15T11:15:21Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.15237/gida.GD22116
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12573/2003
dc.description.abstractThis study aimed to investigate the effect of different reaction conditions on the digestibility properties of buckwheat starch-myristic acid complex samples produced using different myristic acid concentrations and different reaction temperatures. Response Surface Methodology was used to investigate the effect of reaction temperature (60-90°C) and fatty acid concentrations (0.1-0.8 mmoL/g) on digestibility properties. Resistant starch (RS) contents of samples increased with an increase in reaction temperature. The reaction temperature affected the rapidly digestible starch (RDS) and slowly digestible starch (SDS) content of samples. The highest RS content (32.57%) was obtained using 0.45 mmoL/g myristic acid at 90°C. The F, p (<0.05), and R2 values indicated that the selected models were significant for the digestibility properties of samples. The complex formation of buckwheat starch with myristic acid seems promising to increase the RS content. Buckwheat appears to have the potential as an RS source, although the studies are quite new yet.en_US
dc.description.abstractBu çalışma, farklı miristik asit konsantrasyonları ve farklı reaksiyon sıcaklıkları kullanılarak üretilen karabuğday nişastası-miristik asit kompleksi örneklerinin sindirilebilirlik özellikleri üzerine farklı reaksiyon koşullarının etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Reaksiyon sıcaklığının (60-90°C) ve yağ asidi konsantrasyonlarının (0.1-0.8 mmoL/g) sindirilebilirlik özellikleri üzerindeki etkisini araştırmak için Yanıt Yüzey Metodolojisi kullanılmıştır. Örneklerin enzime dirençli nişasta (EDN) içerikleri reaksiyon sıcaklığındaki artışla artmıştır. Reaksiyon sıcaklığı, örneklerin hızlı ve yavaş sindirilebilir nişasta içeriklerini etkilemiştir. En yüksek EDN içeriği (%32.57) 90°C'de 0.45 mmoL/g miristik asit kullanılarak üretilen örnekte elde edilmiştir. F, p (<0.05) ve R2 değerleri seçilen modellerin numunelerin sindirilebilirlik özellikleri için önemli olduğunu göstermiştir. Karabuğday nişastasının miristik asit ile kompleks oluşturması, EDN içeriğini artırma konusunda umut verici görünmektedir. Karabuğday, çalışmalar henüz oldukça yeni olmasına rağmen, EDN kaynağı olarak önemli bir potansiyele sahip görünmektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherProf. Dr. İbrahim ÇAKIRen_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD22116en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbuckwheat starchen_US
dc.subjectmyristic aciden_US
dc.subjectresistant starchen_US
dc.subjectstarch-lipid complexen_US
dc.subjectKarabuğday nişastasıen_US
dc.subjectmiristik asiten_US
dc.subjectdirençli nişastaen_US
dc.subjectnişasta-lipit kompleksien_US
dc.titleBUCKWHEAT STARCH-MYRISTIC ACID COMPLEX FORMATION: EFFECT OF REACTION TEMPERATURE AND MYRISTIC ACID CONCENTRATION ON DIGESTIBILITY PROPERTIESen_US
dc.title.alternativeKARABUĞDAY NİŞASTASI-MİRİSTİK ASİT KOMPLEKS OLUŞUMU: REAKSİYON SICAKLIĞI VE MİRİSTİK ASİT KONSANTRASYONUNUN SİNDİRİLEBİLİRLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentAGÜ, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2786-3944en_US
dc.contributor.institutionauthorKahraman, Kevser
dc.identifier.volume47en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1168en_US
dc.identifier.endpage1179en_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.relation.ec(TUBITAK) (Project Number: 119O031)
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster